Elektrolytter
Kategorier:

Derfor er de oversete elektrolytter vigtigere end du tror.

I sommers oplevede jeg noget voldsomt, der vendte fuldstændig op og ned på mit syn omkring elektrolytter. Den historie vil jeg gerne dele med dig i dag.

Elektrolytter er det ikke bare en omgang køkkensalt? – lad mig kort fortæller hvad elektrolytter er og hvorfor du har brug for dem. Samt nogle gode løsninger + deres fordele og ulemper.

Men først vil jeg fortælle min personlige historie fra et triathlon stævne i Tyskland, hvor manglende elektrolytter endte med jeg blev indlagt. Det er vigtigt for mig at understrege, stævnes distance ikke er afgørende, men det er hændelserne som du skal have fokus på. De kan nemlig ske for alle uanset distancen.

At mangle elektrolytter kan få seriøse konsekvenser og det er ikke sikkert du opdager det, før end det er for sent. Dette blog indlæg er skrev som inspiration og hjælp til dig.

Game over fra start

Alle race morgner er præget med en form for nervøsitet og det var ikke meget anderledes fredag morgen. Dog syntes jeg min mave rumlede lidt mere end normalt, men slog det hen til at være race-morgen-nervøsitet.
De første par timer i vandet gik super godt. Vi var 5 på banen og vi fandt hurtig hinandens fødder og godt flow. Pauser med energi-geler og vand forløb også godt. Så begyndte min første udfordring efter ca. 7 km – jeg skulle kaste op? Hvilket jeg endte med at gøre 8 gange. Det koster både på tiden, moralen og kræfterne. Især de sidste 1350 m var mentalt super udfordrende.

 

Skulle rede min mave

Efter T1 kom jeg ud på cyklen kun med kvalme og øm mave (jeg var heldigvis færdig med at kaster op) Så min næste udfordring var at få styr på maven, så jeg kunne begynder at bygge op til at fortsætte. Efter 1 ½ time have jeg kun den ømme mave tilbage og begynde at spise og drikke fornuftigt. Så ca. efter 3 timer kunne jeg mærke klar forbedring over hele linjen. Så stille og roligt begynder jeg at vende tilbage til min game-plan. Den forløber super godt og de næste 5 timer har jeg det super fedt på cyklen.

Uden mad og drikke + elektrolytter – duer helten ikke

Efter ca 240 km på cyklen skulle jeg spise varm mad igen og tog tage en runde (8 km / 20 min) så passede det med at Pernille kunne have maden klar. Efter ca. 2 km begynder min mave at rumle igen og jeg gjorde mig mentalt klar til at skulle bygge maven op igen. Men opdagede at det ikke var maven som rumlede men mit hjerte som galoperet helt vildt. Det fik mig til at sætte tempoet yderlig ned.

Vild EKG resultat

Så da jeg have kørte min runde færdig, smuttede jeg forbi medic-folkene så de lige kunne kontrollere min puls, der var godt i gang med at stikke helt af. De var uforstående over resultatet af deres måleudstyr og der ikke kom et stabilt resultat, så jeg blev lagt ind i ambulancen så de kunne tage en EKG måling. Da denne også gav udsving som en seismograf på en travl vulkanudbruds dag, endte det med at løbslægen min chip og jeg blev kørt på hospitalet. Hvilken ikke gav en forklaring, blot en konstatering af jeg var i fin fysisk form og alt var ok, efter 3 timer.

Elektrolytter

Her er jeg indlagt på hospitalet i Oldenburg, Tyskland.

Uforløst potentiale

Nu sidder jeg tilbage med en underlig tom fornemmelse, en masse tanker om hvordan mit fremtidige sportsliv skal være og vigtigst en opfølgning på om det er mit helbred eller rækken af uheldige omstændighederne satte mig ud af spil. Naturligvis er der også et opfølgende læge tjek når jeg kommer hjem.

Der er forskel på energiprodukterne og hvordan vi reagerer på dem, så brug kun det du kender og har erfaring med fra træningen. Du skal ikke teste nye produkter på dagen, det skal du gøre til træning.

Del eller tag dem som kan få glæde af indlægget

Tak for du læste med

Sportslige hilsner

Mikio

Kender du en som skal se dette?
#

Være den første med en kommentar

    Skriv et svar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Danish DA English EN